Družboslovni tabor v Idriji

16. in 17. marca 2015 smo z dijaki družboslovnega sklopa raziskovali Idrijo z okolico. Na družboslovnem taboru smo spoznali pravzaprav vse, po čemer je Idrija znana: od psihiatrične bolnice prek čipk in žlikrofov do rudarjenja.

Prvi dan smo se odpravili »na grič«, kot domačini v pogovornem jeziku pravijo psihiatrični bolnišnici. Tam smo poslušali predavanje o duševnem zdravju in značilnostih duševnih motenj, ogledali pa smo si tudi delovno terapijo in oddelek za psihoterapevtsko pomoč.

_MG_0491_cropr

Ogled glavnih znamenitosti Idrije je pospremil rahel dež. Na Vojskem, ki velja za eno najvišje ležečih slovenskih vasi (nadmorska višina okrog 1100 m), pa so vladale prave zimske razmere. V ponedeljek ponoči je snežilo in zapadlo je pet centimetrov snega.

Zvečer smo vsi sodelovali v delavnici izdelave čipk in občudovali živali, najpogumnejši pa so si ameriškega goža obesili kar okrog vratu.

_MG_0620_cropr

Drugi dan smo dopoldan izkoristili za delavnico priprave žlikrofov. Ugotovili smo, da bi z nekaj vaje lahko postali pravi mojstri v pripravi te tradicionalne idrijske jed. V psiholoških delavnicah pa smo spoznali različne duševne motnje in razmišljali o tem, kaj je (ne)normalno. Preizkusili smo se tudi v streljanju z lokom.

Alenka Kompare

Fotografije: Samo Onič