Veseloigra Svakinja da te kap

Skupina dijakov programa aranžerski tehnik je v dogovoru s Kulturnim društvom Kraški dom iz Repna poslikala kulise za gledališko predstavo Svakinja da te kap, ki jo je zrežirala Anja Škabar.

Tovrstna naloga je za dijake predstavljala izziv in priložnost za usvajanje novih slikarskih veščin, saj so se prvič soočili s poslikavo kulis na platnu oziroma t.i. metrskimi tekstilnimi kulisami na posebnih držalih.

Dijaki so poslikavo kulis izvedli v treh fazah: načrtovanje in skiciranje v skladu z dogovorom in zgodbo, oblikovanje pod risbe ter poslikava. Med poslikavo so veliko premišljevali o izbranih kraških motivih in spoštovanju tradicije.

Tudi celotna scena je razdeljena na tri dele kot nekakšen triptih. Glavno in osrednje prizorišče dogajanja je vaški trg pri latniku prijateljstva. Tu se sklepajo nova prijateljstva, pletejo nove romance in pišejo nove življenjske zgodbe. V ozadju se vidi vinograd.Na desni strani imamo mestni vodnjak, t. i.»štirno«, na levi pa del kraške ulice in »kaluono«, odprt vhod na kraški borjač.

Dijaki, ki so sodelovali pri poslikavi kulis: David Cupin, Blaž Renko, Barbara Penko, Aleks Zorzut, Anja Zadnik , Sara Starc, Petja Pustišek, Timotej Grželj, Rebeka Penko in Manja Mali.

Vabljeni na ogled predstave, ki bo v nedeljo, 29. 3. 2015, ob 18.00 v Lokvi.

Članek v Primorskih novicah.

Renata Nikolić, za aranžerski aktiv