Umetnostna ekskurzija v Ljubljano

V torek, 22. decembra 2014 so se dijaki 3. letnika programa aranžerski tehnik v spremstvu profesoric Škrk in Nikolić udeležili strokovne ekskurzije v Ljubljano.
V dopoldanskem času so si dijaki na Gospodarskem razstavišču v zasebni galeriji Pasaža ogledali razstavo grafik španskega nadrealističnega umetnika Salvador Dalija. Na razstavi je prikazana serija grafiččnih podob, navdahnjena z verzi iz Dantejeve Božanske komedije, ki jo je Dali interpretiral v stotih lesorezih. Grafične podobe so nastajale med 1951 in 1963.

Dijaki so se ob razstavljenih delih seznanili s potekom in fazami nastajanja umetniškega dela kot cikla z literarno osnovo in vrstami grafike (jedkanica, suha igla, lesorez, litografija …). Poleg tega so ob gledanju Dalijevih podob odkrivali in prepoznavali značilnosti nadrealizma v slikarstvu. Ugotavljali so, da imajo prizori na slikah tudi večplastnost pomenov in da z malo domišljije lahko navadne vsakdanje stvari iz izkustvenega sveta spremenimo v nenavadne stvari, v igro metamorfoz in paradoksnih kombinacij. Videli so tudi dekompozicije Biblia Sacra iz ciklusa 105 litografij s svetopisemskimi motivi, ki se jim je umetnik posvetil v obdobju od 1963 do 1969.

Po krajšem odmoru za kosilo so nadaljevali pot v Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi, kjer so si ogledali stalno razstavo z naslovom Sedanjost in prisotnost ter dela iz stalne zbirke Arteast 2000+.

Tu so dijaki primerjali dela različnih sodobnih umetnikov iz Slovenije in tujine ter ugotavljali, skozi katere medije se sodobni umetnik izraža in s katerimi ključnimi tematikami se sodobni umetnik ukvarja.
V ustvarjalni delavnici so se osredotočili na delo romuskega umetnika Dana Perjovschija, ki s preprosto risbo na humoren način prikazuje družbeno kritiko. Na podlagi njegovega dela so ustvarili kratke animirane filmčke. Bili so zelo uspešni.

slika_4

Nato so se dijaki sprehodili še po starem mestnem jedru, ki je z novoletno okrasitvijo vse očaral.

slika_5_1

Dijaki so analizirali in fotografirali praznično okrašene izložbe in stojnice.
Z analizo izložb so dijaki ugotavljali:

  • vsebinske vrednote v aranžiranih izložbah,
  • uporabljena sodobna in nova sredstva oglaševanja,
  • likovnost ureditve prostora, vrste kompozicij,
  • način uporabe materialov za dekorativne namene,
  • barvno simboliko in simbolične oblike v izložbah,
  • uporabo različnih likovnih in aranžerskih materialov pri urejanju blaga v prodajne namene,
  • vrste osvetljevanja , primerjava svetlobnih efektov v izložbenem in prodajnem prostoru.

slika_7

V Sežano so se vrnili v večernih urah, vendar vidno zadovoljni in veseli, saj so imeli lepo vreme in opravili vse načrtovane naloge.

Renata Nikolć, za aranžerski aktiv