3D Kosovel na portalu Kamra

3D modeli Srečka Kosovela, ki so jih oblikovali dijaki lanskega 4. letnika aranžerskega tehnika, so postali del digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin na spletnem portalu Kamra.

Za obeležitev Kosovelove 110te obletnice so dijaki lanskih 4. letnikov aranžerskega tehnika pri predmetu Animacija v ravnini in prostoru na podlagi Černigojevega konstruktivističnega portreta Srečka Kosovela oblikovali tridimenzionalne portrete velikega pesnika v programu Rhinoceros 3D.

Nastalo je veliko dobrih, igrivih in drugačnih rešitev, katerih kvaliteto je prepoznala tudi ga. Jolka Milič, ki je portret, ki ga je ustvarila Valentina Medvešček, izdala tudi na spominski razglednici. Razglednice je kasneje podarila šolski prostovoljski skupini Srečku je mar!, ki je obljubila, da bo denar od prodaje namenila v dobrodelne namene. Tako lahko še vedno v zameno za finančni prispevek dobite svojo razglednico, vendar pohitite saj jih je ostalo samo še par. Denar od prodaje je namenjen skaldu za socialno šibkejše dijake.

3_d_srecko_1

avtorica Maja Sila

Zanimivost nastalih rešitev pa je opazila tudi direktorica Kosovelove knjižnice Sežana, ga.Magdalena Svetina Terčon, ki je vodila koordinacijo pri objavi del na spletnem portalu. Ga.Martha Sotelo pa je zbirko uredila in objavila. Vabljeni k ogledu na strani www. kamra.si.

3_d_srecko_2

avtor Klemen Sokolič

Nastala dela so kreativna, včasih malce odštekana, drugič spet “klasična”, a vedno v koraku s časom. Nastala so kot eden prvih izdekov dijakov, ki so program za 3D modeliranje šele začeli uporabljati. Zato sem kot mentorica še toliko bolj ponosna in upam, da jim pridobljeno znanje v dobi 3D tiska in modelov, še pride prav.

Jelena Uršič, mentorica