Nuša Dekleva finalistka Slovenske note 2019

Nuša Dekleva, dijakinja ŠCSKS in finalistka Slovenske note 2019: »Mislim, da moramo drug drugega podpirati pri svojih sanjah!«

Nuša Dekleva, 16-letnica, dijakinja 1. letnika Gimnazije in ekonomske šole ŠC Srečka Kosovela Sežana (smer gimnazija), v prostem času pa oboževalka glasbe, ki ji pomeni vse v življenju. Je ena od finalistk pevskega tekmovanja Slovenska nota 2019, ki letošnje leto že tretje leto poteka v Hrastniku in ga organizira Mladinski center Hrastnik. Septembra se bo potegovala za zmago in posledično za svojo prvo pesem. Kdo je Nuša osebno? Kaj ji pomeni glasba? Kaj počne v prostem času? In zakaj jo morate vsi, ki obiskujete ŠC Srečka Kosovela Sežana, podpret na finalni večer Slovenske note 2019, ki bo 7. septembra 2019 v Hrastniku? Spoznajte svojo sosošolko Nušo Dekleva v spodnjem intervjuju, ki ga je podala ekskluzivno za svojo šolsko spletno stran …

Nuša, kar nekaj jih ve, da se ukvarjaš s petjem. Pa vseeno – kako bi se predstavila vsem tistim sosošolkam in sosošolcem, ki te še ne poznajo?

Sem radoživa in pozitivna punca. Prihajam iz Razdrtega in obiskujem 1.ag. Na življenje poskušam gledat na čim bolj zabaven način in se ne oziram preveč na negativne ljudi. Živeti je treba pozitivno, veselo, saj le tako lahko postanemo močni in dobri ljudje. Moje sošolke in sošolci me poznajo verjetno po tem, da ves čas pojem in imam vedno veliko za povedat.

Si prvi letnik gimnazije, glasba pa ti predstavlja »get away« od stresa, kot sama praviš. Kdaj pa je glasba vstopila v tvoje življenje?

Glasba je v mojem življenju že vse od začetka. Mama mi je že kot dojenčici pela Yesterday od Beatlov (ta pesem me je vsakič uspavala in mi je še sedaj ena izmed najlepših), ata pa me je peljal v bolj vojaške vode s partizanskimi in podobnimi pesmimi. V avtu smo in še vedno pojemo in si predstavljamo drug drugemu različno glasbo ter v tem vedno uživamo.  Glasba je torej ob meni že od rojstva in bo ostala do konca.

Na tvojem Instagram profilu je moč zaslediti povezavo do spletne strani, kjer je kup tvojih priredb znanih tujih, nekoliko melanholičnih pesmi. Kakšne pesmi pa imaš sicer rada, kakšne pesmi najraje prirediš?

Rada poslušam veliko raznolike glasbe. Prav v posameznem žanru se ne bi morala definirati.  Moja glasbena izbira je odvisna od mojega počutja, dogodkov, ki so pred mano in kaj mi v posameznem dnevu leži. Ko pa govorimo o  prirejanju, pa mi bližje mirnejše pesmi. Pri izbiri pesmi se najbolj osredotočim na besedilo, melodijo, na način, kako pesem priredim …

Učiš se pa pri znani slovenski pevki Marti Zore. Kakšna je Marta kot učiteljica, kaj te je poleg petja najbolj naučila?

Marta me je naučila seveda pevskih tehnik, pravilnega odpiranja ust, dihanja, snemanja v studiu … Najbolj pomembno pa je, da sem od nje odnesla znanje o slovenski glasbeni sceni.  Na vajah vedno poklepetavao o novostih, o kakšnih slovenskih in tujih glasbenikih. Dala mi je priložnost, da sem lahko pela na Kongresnem trgu in tam posnela svojo prvo priredbo s pesmijo I’m Not The Only One.

S svojo udeležbo na Slovenski noti 2019 počasi stopaš na solistično pot. Kaj pa si vse želiš od tega tekmovanja in od svoje bodoče solistične poti?

Od tega tekmovanja si najbolj želim izkušenj z nastopanjem, nova poznanstva ter prepoznavnost, ki mi bo seveda pomagala tudi naprej na solistični poti, od katere si seveda želim veliko, a si rečem, da moram začeti z malim.

Kaj pa imaš najraje na gimnaziji, katero obiskuješ?

Mislim, da bo to kar Književnost.

Že dve leti zaporedoma pa si nastopala na odmevni humanitarni prireditvi Unicef v Postojni. Kako je bilo nastopati na teh dogodkih?

Čudovita izkušnja, saj je čisto neka druga energija, kadar se več ljudi skupaj zbere za nek dober namen. Upam, da bom to v prihodnosti ponovila.

Kaj pa Nuša počne v prostem času poleg tega, da se posveča glasbi?

Veliko se učim! Hkrati pa poskušam čim več časa preživet z družino, s fantom in prijatelji. Svoj prosti čas rada posvetim tudi ogledu različnih serij in filmov.

Kaj pa sporočaš vsem dijakinjam in dijakom ŠC Srečka Kosovela Sežana – zakaj je vredno, da te pridejo podpret na Slovensko noto 2019 7. septembra 2019 v Hrastnik?

Mislim, da moramo drug drugega podpirati pri svojih sanjah, ki jih imamo, in si pomagati pri uresničitvi le teh.

In še nazadnje – kaj sporočaš vsem dijakinjam in dijakom na tvoji šoli, ki imajo radi petje in glasbo – kakšna je dosedanja tvoja izkušnja na Slovenski noti 2019?

S Slovensko noto sem zelo zadovoljna. Organizatorji so prijazni in razumevajoči, ostale finalistke pa nadvse nadarjene in čudovite osebe. Zelo sem veselim sodelovanja z vsemi.

Nuša Dekleva se bo potegovala za zmago na Slovenski noti 2019 septembra v Hrastniku. Je ena od desetih finalistk, le eni pa bo uspelo zmagati in si s tem pripeti svojo prvo pesem, ki jo bo posnela v studiu ter izdala na slovenski glasbeni trg. Zmagovalko bodo določili publika v dvorani Delavskega doma Hrastnik, spletno glasovanje in strokovna komisija.

Sledite nam na družbenih omrežjih Facebookin Instagram

Odbor nota, organizacijska ekipa tekmovanja Slovenska nota