Raziskovanje Zemlje pod zemljo

V četrtek, 9. 5. 2019, smo se dijaki drugega letnika naravoslovnega modula odpravili raziskovat Kras. Tisti del Krasa, ki je v veliki meri običajnemu turistu skrit, to je podzemni kras. V jutranjih urah smo se odpravili v Škocjanske jame, na eno od štirih območij v Sloveniji, ki spadajo v dediščino UNESCA, in se po stari turistični poti sprehodili skozi podzemne rove in dvorane, dokler nismo ponovno ugledali »sončnih žarkov«. Popoldne pa smo si ogledali še del nadzemnega Krasa in spoznavali življenje živali v kraški pokrajini ter analizirali vzorce zemlje in vode iz Škocjanskih jam.

V petek smo se ob vodenju Jamarskega društva Sežana odpravili v Lipiško jamo, ki pa ni prosto dostopna turistom. Ob uporabi samovarovalne tehnike spust ni predstavljal prevelikega napora, tako da smo dokaj hitro prišli do Velike dvorane, ki je postavljena 125 m pod površje.

Po vrnitvi na površje smo analizirali še zadnje vzete vzorce ter se sprehodili čez rožnate kraške travnike do avtobusa, ki nas je popeljal nazaj v domači laboratorij.

Marko Pleterski

Fotografije: Marko Pleterski