Mlada Evropa v Armeniji

Med 8. in 18. marcem 2019, je v Yerevanu v Armeniji potekala mednarodna seja Evropskega mladinskega parlamenta, ki sva se jo udeležila Asta Gerjevič Debevec in Matej Svetina, dijaka 3. letnika gimnazije Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana in aktivna člana Evropskega mladinskega parlamenta Slovenija (EMP). Slovenijo smo zastopali štirje člani EMP Slovenija, ki smo bili izbrani na nacionalni seji EMP v Ljubljani.

Mednarodna seja se je odvila manj kot leto dni od političnih sprememb (t. i. armenska revolucija), ki so Armencem prinesle novo upanje. Seja je bila izjemno pomembna, saj je predstavljala nov korak mladih proti novi svobodnejši družbi  in se je v zgodovino Armenije zapisala kot največji mladinski dogodek.

Kaj je Evropski mladinski parlament?

Evropski mladinski parlament je nevladna organizacija, ki vzpodbuja neodvisno in kritično mišljenje ter iniciativo med mladimi. S tem in svojo pozitivno naravnanostjo ter odprtostjo udeležencev omogoča hitrejše učenje ključnih socialnih in profesionalnih spretnosti.

Dandanes je EMP ena največjih platform za politične diskusije, medkulturna srečanja, evropsko državljansko izobraževanje in izmenjavo zamisli ter idej med mladimi Evropejci. Mreža EMP je prisotna v 40 evropskih državah, kjer veliko mladih aktivno pomaga pri organizaciji in izpeljavi dogodkov.

Evropski mladinski parlament je program za mlade od mladih. Prostovoljci so srce in duša Evropskega mladinskega parlamenta in razlog za njegov obstoj.

Na seji je sodelovalo 300 delegatov, ki so delovali v petnajstih različnih odborih. Matej je sodeloval v Odboru za varnost in obrambo Evrope, Asta pa v Odboru za kulturo in izobrazbo Evrope. Najprej smo več dni aktivno razpravljali o problemih, s katerimi se sooča Evropa, ter zanje iskali rešitve. Na generalni skupščini, ki je zasedala zadnja dva dni seje, so odbori predstavili svoje resolucije in diskutirali o predstavljenih problematikah.

V Armeniji sva preživela deset zanimivih in izjemnih dni; dogodek nama je poleg novih izkušenj in zanimivih spoznanj podaril še veliko novih poznanstev in tesnih prijateljstev. Sodelovanje na mednarodnem srečanju Evropskega mladinskega parlamenta je bilo odlična priložnost stopiti skupaj in pokazati, kdo smo mlada Evropa.

Matej Svetina in Asta Gerjevič Debevec