Marš za mir od Berlina do Sirije

V petek, 5. 4. 2019, so zadnje ure pouka dijaki 2. gimnazije (ITS družboslovje, ITS jezikoslovje, kreativno podjetništvo) preživeli nekoliko drugače. Poslušali so zgodbo, podprto s posnetki in fotografijami, o ljudeh, ki so se odločili, da se premaknejo iz cone udobja in aktivno zavzamejo za mir.

Obiskali so nas štirje člani nevladne organizacije Civil Action Network (med njimi Zala Opara, naša bivša dijakinja) in filantropa Anna Permondo in Alex Stotkiewitz, ki že nekaj časa skupaj obiskujeta osnovne in srednje šole ter izvajata delavnice na temo aktivizma, čuječnosti in solidarnosti.

Gibanje »Civilni Marš za Alep« se je začelo decembra 2016, ko je 700 ljudi začelo hoditi za mir po poti beguncev, a v nasprotni smeri, iz Berlina v Alep (mesto v Siriji, kjer že osem let divja državljanska vojna). Gibanje se je avgusta 2017 končalo na Libanonsko Sirski meji.  V tem času je za Alep marširalo okoli 3500 ljudi, nekateri vso pot, drugi pa so se jim pridružili le na posameznih odsekih.

Gibanje je pritegnilo mednarodno pozornost in bilo leta 2018 nominirano za Nobelovo nagrado za mir. Spodbudilo je tudi druge oblike aktivizma po celi Evropi. Več o projektu lahko preberete na spletni strani gibanja (klikni tu).

Aktivisti, ki so sodelovali v projektu, so v pogovoru odkrito izpostavili pozitivne vidike projekta, pa tudi vse napake, strahove, organizacijske logistične probleme (npr. kako priskrbeti hrano za vse udeležence marša, kje prenočevati, po katerih poteh hoditi) in težave pri ohranjanju politične nevtralnosti. Učili so nas, kako biti podjeten v dobro drugih ter izpeljati humanitarni projekt od začetne ideje do realizacije z vsemi vmesnimi koraki in ovirami.

Alenka Kompare, koordinatorka dogodka