Usposobljeni za prihodnost

V petek, 9. 11. 2018, smo dijakinje 4. ART (Sara Logar, Ana Stevanovski, Nika Eler, Andrea Popović) ter mentorica (prof. Renata Nikolić)  odpotovale na otok Gran Canaria.

V okviru projekta Erasmus + Usposobljeni za prihodnost, katerega glavni namen je pridobivanje izkušenj pri delu v tujini, smo preživele tri tedne na prelepem španskem otoku. Prvi vikend smo izkoristile za potepanje in vožnjo s turističnem avtobusom po Las Palmasu, mestu v katerem smo bile nastanjene. Stanovale smo v hiši v slikovitem starem jedru mesta. Med sprehajanjem po ulicah smo se veliko pogovarjale z domačini ter tako začutile utrip mesta.  Pri spoznavanju kraja smo bile ves čas pozorne na vizualne podobe mesta in okolice. Počasi smo se že pripravljale na prvi dan dela v šoli.

Šola je bila od nas oddaljena okoli dvajset minut vožnje z avtobusom. Ko smo prispele, so nas toplo sprejeli, nam zaželeli dobrodošlico ter razkazali prostore. Šola je bila vključena v projekt, ki je še s petimi šolami pripravil opero Čudežna Piščal. Projekt je bil tako temeljit, da so izdelali vse od kostumov do scene in letakov, ki so viseli po mestu. Priča smo bile veliki večini del in tudi zelo dobri organizaciji.

Prvi teden smo na šoli pomagale z izdelavo scenskih rekvizitov, naslednji teden pa se je dogajanje preusmerilo v opero, kjer  smo sodelovale pri postavitvi scenskih kulis ter postavitvi luči, ki so igrale eno glavnih vlog celotne predstave. 

Svoj prosti čas smo izkoristile za sončenje na peščenih plažah, za obisk muzejev,  pohajkovanje po mestu, okušanje tradicionalnih španskih jedi in še veliko več.  Na večer premiere opere smo se primerno uredile in se sprehodile do teatra. Opera je požela veliko uspeha, vse je bilo zelo dobro izpeljano. Od idejnih skic pa vse do orkestra, ki je spremljal operne pevce.

V soboto, 24. 11. 2019, sta si na povabilo partnerske šole EASD Gran Canaria opero ogledala tudi ravnatelj Dušan Štolfa in Erasmus koordinatorica Maja Prešeren, ki sta v ta namen pripotovala na otok.  V nedeljo smo se vsi skupaj odpravili na izlet po še nam neznanih poteh. Ogledali smo si več vasic z zanimivo arhitekturo, čudovitih plaž, bili priča veličastnim razgledom in prelepi naravi. Na koncu pa smo se odpravili na južno stran otoka do mesta Mas Palomas, kjer smo ob kopanju v bazenu preživeli še zadnjo noč na otoku.

Znanje, ki smo ga pridobile, je neprecenljivo in izkušnja je bila zares nepozabna. Docela smo izkusile kulturo ljudi, ki so vročekrvni in gostoljubni, njihov brezskrben življenjski slog in prelep jezik. Potovanja nas bogatijo in verjamem, da bo to še ena dobra popotnica za v naprej.

Sara Logar, 4.art