Napišem pismo – spremenim življenja

V Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana smo se ob mednarodnem dnevu človekovih pravic (10. decembru) pridružili maratonu pisanja apelov Pišem za pravice. Gre za globalni dogodek, ki ga organizira Amnesty International, poteka pa v več kot 200 državah po vsem svetu.

Na sto tisoče ljudi piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica. Lansko leto je bilo v maratonu pisanja apelov po celem svetu napisali dobrih 5,5 milijona apelov in solidarnostih sporočil, od tega več kot 16.000 v Sloveniji.

Na Pišem za pravice 2018 smo v Sloveniji med drugim pisali za pet zagovornic človekovih pravic:

  • Pavitro Manjhi iz Indije: Aktivistka za pravice staroselskih ljudstev se sooča z grožnjami in ustrahovanjem, potem ko se je začela boriti za pravice svojega ljudstva, ki ga je rudarsko podjetje zrinilo z njegove zemlje.
  • Ateno Daemi iz Irana: Zaradi svojega nasprotovanja smrtni kazni je bila obsojena na sedem let zapora, ki ga prestaja v brutalnem teheranskem zaporu Evin.
  • Gulzar Dushenova iz Kirgizije: Aktivistka, ki se vsakodnevno sooča z diskriminacijo, odkar se je začela boriti za enak dostop do storitev, vključno z zdravstveno oskrbo, za hendikepirane ženske.
  • Nonhle Mbuthuma iz Južne Afrike: Potem ko se je zoperstavila uničujočim posledicam podjetja, ki rudari titan v njeni skupnosti, se je začelo ustrahovanje.
  • Geraldine Chacon iz Venezuele: Mladinska aktivistka, ki je delala z ranljivimi mladimi ljudmi iz deprivilegeranih skupnosti, zaradi česar jo je doletelo nadlegovanje in pridržanje.

Na naši šoli smo napisali skupaj več kot 80 apelov (pozivov oblastem, ki kršijo pravice) in solidarnostnih sporočil. Solidarnost smo izrazili tudi z risbami in origamiji.

Dijaki, ki so sodelovali v maratonu pisanja apelov, se zavedajo, da vsak glas šteje. Uporabili so moč besed in s pisanjem pisem naredili pomemben korak k aktivnemu zavzemanju za človekove pravice.