Ekskurzija po južnem delu soške fronte

V petek, 12. 10. 2018, smo se učenci drugega letnika gimnazijev okviru spoznavanja druge svetovne vojne pri ITS s profesorico zgodovine, Nadjo Prihavec, odpravili na krajšo ekskurzijo po južnem delu soške fronte.

Iz Sežane smo odrinili po četrti šolski uri in se mimo Tržiča zapeljali v Sredipolje, kjer smo si nameravali ogledati kostnico, znano kot največji in najveličastnejši spomenik, namenjen v prvi svetovni vojni padlim italijanskim vojakom, vendar pa je na tem kompleksu potekala prenova, zato vstop vanj ni bil mogoč.

Pot smo nadaljevali proti Foljanu. Tu smo obiskali avstro-ogrsko vojaško pokopališče iz prve svetovne vojne. Pozornost smo namenili predvsem priimkom padlih vojakov in glede na njihov zven ugotovili, da so na tem pokopališču pokopani borci zelo različnih narodnosti – Slovaki, Čehi, Poljaki in Madžari pa tudi Italijani, Bošnjaki, Slovenci in celo Romuni.

Po končanem ogledu pokopališča smo se odpeljali do naše naslednje postojanke, Vrha svetega Mihaela, poznanega tudi pod imenom Debela griža, kjer smo preživeli največ časa. Grič je del Doberdobske planote, nanj pa je vezana zelo zanimiva zgodovina prve svetovne vojne. Do avgusta leta 1916 ga je obvladovala avstro-ogrska vojska, s šesto bitko pa so ga dokončno zavzeli Italijani, ki so njegovo ozemlje počasi pridobivali že v prejšnjih petih bitkah. Tu smo si ogledali še Šemburgov tunel, vhode v kaverne, ki so kasneje služili za topniške postojanke, in nedavno narejen posnetek kaverne.

Sledil je še ogled zadnje znamenitosti. Malo z avtobusom, malo peš in prispeli smo do kamnitega stola, poimenovanega po poveljniku na soški fronti, Svetozarju Borojeviču. Profesorica nam je tu predstavila še nekaj podatkov o njegovem življenju in nalogi, ki jo je kot poveljnik imel na fronti.

S tem se je poučni, zgodovinski del naše ekskurzije končal. Izvedeli smo kar precej novih in zanimivih podatkov, še pomembneje pa je to, da smo v prejšnjih urah že pridobljeno teorijo sedaj povezali v celoto, in si tako razširili predstavo o dogajanju na južnem delu soške fronte.

Aleša Česnik in Matija Kristan, 2. b g