Magajnov Ananas v VDC Sežana

Dijaki družboslovci iz 3. letnika gimnazije so se letos odločili, da ure družboslovnega sklopa zaključijo na posebej izviren in ustvarjalen način. Ko so razmišljali, kako bi se predstavili varovancem Varstveno- delovnega centra v Sežani, je med njimi dozorela ideja, da bi odigrali zgodbo Ananas, ki jo je napisal zdravnik in pisatelj Bogomir Magajna iz Gornjih Vrem.

Navdihnil jih je Trst, ki so ga dobro spoznali na ekskurziji v aprilu. Mesto je bilo še posebej nekoč  zelo  pomembno za številne Slovence, ki so v njem iskali delo in vsakdanji kruh. S Trstom je bila povezana tudi usoda številnih siromašnih otrok, ki so ob pogledu na morje in velike ladje s tovorom  sanjali o lepšem življenju. Magajnova zgodba pripoveduje o pomanjkanju in nasilju, v katerem je živel deček Marijo, in o globokih prijateljskih vezeh med malimi junaki, ki so se znašli na policiji, ker je Marijo branjevki ukradel  ananas. Namesto njega je prevzel krivdo njegov prijatelj.

Od ideje do izvedbe je bilo malo časa, zato so dijaki pohiteli s priredbo novele za gledališko igro, si razdelili vloge in se jih naučili, naredili sceno in doma poiskali primerna oblačila.

21. maja 2018 so nas v svojih prostorih toplo sprejeli varovanci in osebje VDC Sežana in si z zanimanjem ogledali našo uprizoritev. Zgodba jih je prevzela. Strinjali so se, da je resnično prijateljstvo zelo pomembo in da je nekaj najlepšega, ko drug drugemu pomagamo. Tisti oskrbovanci, ki so že bili v Trstu, pa so se razgovorili o svojih doživetjih v mestu. Nato so nas popeljali po razstavi čudovitih fotografij, ki so jih sami posneli po opravljenem tečaju fotografije Svet skozi objektiv. Njihova dobrosrčnost in odkritost je tudi nam polepšala dan.

Izredno pa nas je presenetil in razveselil klic iz VDC, da nas želijo ponovno srečati. V torek, 12. junija, so nas zopet prisrčno sprejeli in nam pripravili presenečenje. V zahvalo za igrico Ananas so nam poklonili verižice z obeski, ki so jih sami izdelali. Za srčnost in prijaznost se jim iskreno zahvaljujemo.  

Gabrijela Rebec Škrinjar, zapisala za družboslovni sklop