Ekskurzija na Nizozemsko

27. 4. 2017 se nas je skupinica nadobudnih raziskovalcev odpravila proti 1300 km oddaljeni Nizozemski. Pot nas je vodila skozi Avstrijo in Nemčijo in po sedemnajstih urah smo končno prispeli do našega cilja.

Drugi dan nas je po poteh nam še neznanega Amsterdama, glavnega mesta Nizozemske, popeljal izkušen vodič Branko. Poskusili smo začutiti utrip mesta in ljudi v tej deželi. Tako smo se sprehodili mimo znamenitosti: Trg Dam, Kraljeva palača, plavajoča tržnica cvetja in Rembrandtov trg. Šli smo tudi skozi znamenito rdečo četrt. V popoldanskih urah smo se odpravili proti severu v počitniško naselje na obali jezera Ijsselmeer in se namestili po lepo opremljenih bungalovih. Prosti čas smo si popestrili z rekreacijo in raziskovanjem našega naselja.

Naslednji dan zjutraj smo se najprej dodobra najedli v samopostrežni restavraciji in nato odšli proti vasici Zaanse Schans, kjer smo obiskali sirarno in coklarno. Po ogledu smo se napotili še v bližnje letovišče Scheveningen, največje severnomorsko letovišče na Nizozemskem. Sprehodili smo se po plaži do morja, preverili temperaturo vode, naredili nekaj fotografij in se odpravili naprej. Pot nas je vodila v Den Haag, upravno središče Nizozemske, kjer smo se ustavili pri Palači miru, danes sedežu arbitrarnega in mednarodnega sodišča. Po ogledu smo se napotili v Rotterdam, največje evropsko pristanišče. Ogledali smo si ožji center mesta, tržnico »De Markhal« in »Cubuse«.

Četrti dan je minil v znamenju umetnosti, saj smo se navsezgodaj zjutraj napotili v Rijksmuzeum, kjer je razstavljenih več tisoč slikarskih in umetniških del, ki so zaznamovala nizozemsko zgodovino skozi stoletja. Po obisku muzeja smo zapustili Amsterdam in se napotili na največjo razstavo cvetja na svetu – v Keukenhof. V velikanskih paviljonih smo občudovali dih jemajoče cvetlične aranžmaje. Polni navdiha smo se tako odpravili še na zadnjo postojanko današnjega dne, ribiško vasico Volendam.

Peti dan je bil tudi dan našega odhoda, zato smo se še zadnjič napotili na sprehod po Amsterdamu. Šli smo mimo hiše Ane Frank, si ogledali najožjo hišo v Amsterdamu, ki je široka le 87 centimetrov, in si za kosilo privoščili najboljši amsterdamski ocvrti krompirček z omako. Sledil je obisk svetovno znane brusilnice diamantov Costers, kjer so nam pokazali, kako se obdelujejo dragi kamni in izdeluje nakit. Sledila je še plovba z ladjico po kanalih Amsterdama. Dan smo zaključili z obiskom Van Goghovega muzeja. Sledila je nočna vožnja proti sončni strani Alp.

In po dolgih sedemnajstih urah smo se vrnili končno vrnili v Slovenijo.

Med ekskurzijami je bila ekskurzija na Nizozemsko ena izmed najlepših in prepričana da sem, da se nas bo še mnogo še kdaj vrnilo v prelepo deželo tulipanov, koles, mlinov na veter in polderjev.

Vabljeni k ogledu galerije.

Sara Logar, 2. ART