Aranžerji v sodelovanju z okoljem

Od začetka letošnjega šolskega leta se četrti letniki sežanskih aranžerjev lotevajo zahtevnih projektov sodelovanja z okoljem. V okviru med predmetnega povezovanja multimedijskega oglaševanja in aranžerstva so izvedli že tri avtentične naloge.

S prvo nalogo so začeli že v začetku septembra. Na pobudo Zavoda za šport, turizem in prosti čas so okrasili šotor, ki je služil kot prireditveni prostor za izvedbo tri dnevnega programa Martinovanje 2014. Njihova naloga je bila pričarati domače vzdušje v šotoru. Naloge so se lotili z raziskovanjem, nadaljevali z načrtovanjem, ogromno časa porabili za izvedbo projekta in ga tudi uspešno zaključili. Zavod ŠTIP, ki je v tem primeru nastopal kot naročnik, je bil z izvedbo zadovoljen. Pripravili so večjo tablo z napisom Martinovanje, na oder postavili vaze z rujem, pripravili pravo kraško »klwno«, ozadje za tržnico kraških dobrot ter table, ki so obiskovalce usmerjale v šotor.

Še preden so zaključili s prvo nalogo, so začeli z načrtovanjem druge. Na željo Območne obrtne zbornice Sežana so pripravili dekoracijo odra za modno revijo, ki je bila del programa osrednje prireditve ob 35. obletnici delovanja. Naloga je bila zelo zahtevna, saj skoraj do zadnjega niso vedeli kako bo oder postavljen. Vedeli so, da mora biti dekoracija umirjena in da ne sme prevladati v prostoru. Odločili so se za izdelavo papirnatih vrtnic, ki bi plezale po temni podlagi. Po mnenju »naročnika« so svoje delo opravili zelo dobro, saj se je dekoracija ujemala s celotnim programom. Vrtnice so postale nekakšna rdeča nit prireditve, kar se za 35. obletnico tudi spodobi

Tretja naloga je bila od vseh najbolj zabavna, zato pa nič manj zahtevna. Izkazalo se je, da so bile vse predhodne izkušnje dobrodošle, saj je bila zadnja naloga zelo skrbno načrtovana in izpeljana skoraj brezhibno. Skupina dijakov je v tretjih razredih Osnovne šole Srečka Kosovela izvedla predstavitev poklica aranžer in predpraznične aranžerske delavnice v okviru tehniškega dneva. Otroci so pod mentorstvom naših aranžerjev izdelovali novoletne jelke in okrasili praznični kotiček v vsakem razredu.

Vse naloge so dokumentirane s fotografijami in videoposnetki, ki jih pri multimedijskem oglaševanju uporabljamo za pripravo promocijskega materiala. Nastajajo publikacije in promocijski videospoti, ki prikazujejo in opisujejo delo naših aranžerjev.

Maja Prešeren, mentorica