Ekonomci v vlogi turističnih vodnikov

Pri modulu organizacija turističnih storitev smo dijaki 3. letnika programa ekonomski tehnik organizirali izlet KRAS TURA za dijake, ki so v okviru projekta Kepass na izmenjavi na naši šoli, na Srednji šoli Izola, na gimnaziji Gian Rinaldo Carli v Kopru in na gimnaziji Antonio Sema v Piranu.

Izlet naj bi vključeval različne poučne in hkrati zabavne aktivnosti. Najprej smo določili destinacijo, nato pripravili program izleta, poslali povpraševanja za oglede in kosilo različnim ponudnikom, zbrali informacije o turističnih zanimivostih posameznih destinacij in si razdelili delo glede vodenja izleta. Izdelali smo zgibanke, ki smo jih prevedli v tri jezike, in sicer angleščino, italijanščino in srbščino, v katerih smo izlet tudi vodili.

V soboto, 15. 11. 2014, se nas je 24 dijakov in spremljevalcev zbralo pred našo šolo ob 9. uri. Najprej smo se odpravili proti Kobjeglavi. Na poti smo dijakom predstavili značilnosti in znamenitosti Krasa, Tomaja, Dutovelj in Štanjela.

V Kobjeglavi smo si ogledali pršutarno Kraljestvo pršuta, kjer nam je gospod Simo Komel predstavil postopek sušenja pršutov.

V gostilni Kobjeglava Restaurant smo pršut tudi okusili. Nato smo se odpravili v Lokev na ogled vojaškega muzeja Tabor.

Lastnik največje zasebne zbirke pri nas Srečko Rože nam je podrobno predstavil svojo zbirko vojaške opreme iz 1. in 2. svetovne vojne. Na koncu smo si v Divači privoščili obilno kosilo v restavraciji Orient Express.

V Sežano smo se vrnili okoli 15. ure z lepimi občutki, ker nam je izlet uspel. V to smo še toliko bolj prepričani po obdelavi ankete, ki so jo udeleženci izpolnili na koncu. Všeč jim je bil izlet in tudi naše vodenje v štirih jezikih.

Izlet smo organizirali in izpeljali:
Ervin Alibabič, Anja Krstić, Tina Slovša in Grega Stevanovski pod mentorstvom profesorice Mojce Železnik Buda.