Ustavimo nasilje

Ljudje se premalo zavedamo, koliko nasilja se dejansko dogaja okoli nas. In to zato, ker si o tem ne upamo spregovoriti. V ta namen smo imeli 27. 11. 2014 na šoli organizirano delavnico, ki so jo vodili predstavniki Varne hiše in policije.
Tema delavnice se je navezovala na 25. 11. – dan boja proti nasilju nad ženskami. To je dan, ko si vsi moški, ki so proti nasilju in ga tudi ne izvajajo, nadenejo bele pentlje.
V kratkem, a zelo poučnem uvodu so nam predstavili oblike nasilja in najpogostejše primere tudi opisali. Poudarek je bil na tem, kako in kdaj ukrepati, če postanemo žrtev nasilja. Vsi smo se strinjali, da je treba ukrepati čim prej, saj je hitro lahko prepozno.
Sledile so delavnice, na katerih smo v skupinah pisali dialoge za določene situacije, na primer kako bi se končal pogovor med fantom in dekletom, če bi fant dekletu prepovedal druženje s prijatelji. Svoje zgodbe smo nato prebrali in o njih debatirali (kakšno nasilje se je v opisanih zgodbah zgodilo, zakaj in kdo ga je izvajal).
Medtem ko smo pisali zgodbe, pa so predavateljice pred vrati učilnice postavili labirint nasilja. V labirintu so bile razporejene misli in besede, ki so jih bile ženske, žrtve nasilja, deležne od začetne faze naprej.
Z mislijo ”Nasilje se ne dogaja zgolj drugim, žrtev lahko postanete vi, prijateljica, mama, soseda, kdorkoli. Vsak človek ima pravico živeti varno” so predstavnice iz Varne hiše zaključile srečanje.

Ana Premrl, 3.et