Fizikalna olimpijada

Na izbirnem tekmovanju za fizikalno olimpijsko ekipo, ki je potekalo 23. aprila na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF), se je tudi letos Jakob Jazbec (4. bG) odlično odrezal in se v skupnem seštevku točk z državnim tekmovanjem uvrstil na izjemno 1. mesto v državi in si tako priboril eno izmed petih mest v letošnji nacionalni fizikalni olimpijski ekipi. Na olimpijado dijaki odhajajo poleti od 5. do 12. julija  v Mumbaj v Indijo.

Jakob se je v marcu že prebil skozi državno in izbirno tekmovanje v astronomiji in se tudi tam uvrstil v nacionalno olimpijsko ekipo iz astronomije, ki bo Slovenijo zastopala med 5. in 15. avgustom v Semarangu v Indoneziji.

Dvojna olimpijada je na fizikalnih tekmovanjih, ki jih organizira DMFA (Društvo Matematikov Fizikov in Astronomov) maksimum, kar lahko katerikoli srednješolski dijak doseže. Vredno je poudariti, da je iz celotne primorske regije od osamosvojitve Slovenije do danes, zastopalo na fizikalnih olimpijadah le pet primorskih dijakov, izmed katerih je bil lani Jakob. Slovenija se bo astronomske olimpijade letos udeležila šele tretjič. Lansko šolsko leto je sežansko gimnazijo na astronomski olimpijadi zastopal Andrej Nabergoj, letos pa ta čast pripada Jakobu.

Izjemni rezultati, ki jih dosega Jakob niso plod le talenta, kar vsekakor je, temveč tudi izjemne zagnanosti in želje po znanju, ki jo v vsakdanjem življenju nosi s sabo in implementira v svoj vsakdanji urnik. Pomembno pa je tudi to, da je Jakob tudi izredno družaben človek in aktiven na športnem področju, kar je še dodatna potrditev, ki razbija mit o tem, da so fiziki in potencialni fiziki nedružabni in asocialni. Prej velja ravno nasprotno.

Jakob, za izjemne rezultate, ki so težko ponovljivi, ti iskreno čestitam,

Uroš Borjančič, mentor