Obisk parlamenta, predsedniške palače in predstavništva EU

V ponedeljek, 20. 4. 2015, smo v Ljubljani obiskali slovenski parlament, predsedniško palačo, pisarno evropskega poslanca g. Lojzeta Peterleta in informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Strokovne ekskurzije so se udeležili dijaki 3. letnika gimnazije, ki imajo izbirni predmet kreativno podjetništvo in dijaki 3. letnika ekonomski tehnik ter spremljevalki prof. Lena Dobrinja in prof. Mojca Železnik Buda.

Sprejel in pozdravil nas je asistent v Evropskem uradu g. Lojzeta Peterleta v Sloveniji g. Andrej Černigoj. Predstavil nam je Evropsko unijo, evropski parlament in vlogo slovenskih evro-poslancev v njem. Poudaril je možnosti sodelovanja in zaposlovanja mladih v institucijah EU.

V državnem zboru nas je sprejel poslanec g. Jernej Vrtovec, ki je bil dijak naše šole. Poudaril je pomen angažiranosti mladih v politiki, saj lahko le tako najbolj vplivajo na prihodnost naše države in življenja v njej.

Nato smo obiskali še predstavništvo EU v Sloveniji, kjer nam je vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta g. Klemen Žumer predstavil možnosti vključevanja mladih v različne evropske projekte.

Za konec pa smo se v predsedniški palači udeležili slavnostne podelitve državnih priznanja za prostovoljstvo, kjer smo imeli čast spoznati predsednika države g. Boruta Pahorja, se z njim rokovati in fotografirati.

Polni vtisov in smo se vrnili v Sežano.

Mojca Železnik Buda, za ekonomski aktiv