Ekonomci spet obiskali osnovno šolo

10. 3. 2015 je skupinica dijakov tretjega letnika ekonomske smeri na osnovni šoli Srečka Kosovela v Sežani pod mentorstvom profesoric Patricije Kastelic Volf, Mojce Železnik Buda ter Lilijane Fabris pripravila delavnico.

Za začetek smo učencem osmih razredov predstavili program ekonomski tehnik. Povedali smo jim, kaj pri pouku počnemo, v čem se naša šola razlikuje od ostalih, in jim podali še nekaj zanimivih informacij o šoli.

Učencem smo z delavnico želeli pokazati, koliko si lahko s povprečno plačo privoščijo v različnih državah. Za primerjavo smo si zbrali Slovenijo in Avstrijo ter Italijo kot sosednji državi.

20150310_090737   20150310_090334   20150310_090301

Osmošolci so dobili kartice vseh treh držav s podatkom o povprečni plači vsake od njih. Že prej smo pripravili seznam osnovnih dobrin, ki naj bi si jih povprečno vsak človek kupil na mesec. Nato smo jim razdelili sezname luksuznih dobrin, med katerimi so izbirali sami glede na to, katere dejansko kupujejo. Pri vsaki državi so morali izbrati enake luksuzne dobrine, da so kasneje lahko primerjal, koliko jim v vsaki državi ostane od plače.

Za zaključek smo si skupaj ogledali video o razmerah po svetu, s katerim smo želeli učencem pokazati, da so med maloštevilni srečneži tega planeta.

Ana Premrl, 3. ET