Spet na Beneškem karnevalu

Že več kot 14 let se okoli 50 dijakinj in dijakov naše šole s spremljevalci odpravi na pustno soboto rajat v Benetke. Tudi to soboto, 14. februarja 2015, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na enega najstarejših in najbolj razkošnih karnevalov na svetu.

_MG_9999_resize

Po prihodu v Benetke smo se vaporetom (beneški javni prevoz po vodi) skozi »Veliki kanal« pripeljali do Trga sv. Marka, kjer so nas pričakali karnevalski kostumi, živahnih barv in bogato okrašeni, nekateri stari več deset let. Prave beneške maske gredo iz roda v rod in njihovi lastniki so na svoje imetje izredno ponosni.

Precej hladno in vetrovno vreme je narekovalo tempo hoje iz parkirišča do Rimskega trga, od koder smo se do Trga sv. Marka odpeljali z vaporetom. Od tu naprej pa smo se predajali razkošju Beneških vedut in karnevalskega rajanja.

_MG_9955_resize

Beneške maske so še vedno podobne tistim iz 19. in 20. stoletja, spremenili so se le materiali. Več je svetlih in živobarvnih odtenkov, manj zlata in težkega žameta. Med tipične tradicionalne beneške maske sodijo: Bautta, prepoznavna po trirobem beneškem klobuku in svilenem črnem ogrinjalu, Moretta, Harlekino, Kolombina, Pulcinella, Pantalone in Dottore.

_MG_9944_resize

Dan je bil spomladansko oblačen in proti koncu se je pokazalo celo sonce. Število obiskovalcev karnevala je bilo tudi letos veliko, zato smo se skozi številne ozke beneške uličice lahko premikali le počasi in v gosjem redu. Smo se pa zato nagledali bahavo in bogato oblečenih beneških mask ter se v pustnem razpoloženju na ulici igrivo poslikali po obrazu.

_MG_0065a

Pred povratkom smo naredili še skupinsko sliko, za tem pa se razvajali v vožnji nekoliko ogrete kabine vaporeta. Kar nekaj dijakov je med vožnjo proti domu, ob pregledovanju fotografij ugotovilo, da bo izlet na Beneškega karnevala ponovilo – drugo leto.

Samo Onič, organizator ekskurzije