Ekskurzija v Oglej

Na lep sončen torek 4. 6. 2019 smo se dijaki 1. b gimnazije s profesoricama Matejo Grmek in Nadjo Prihavec  odpravili na šolsko ekskurzijo v Oglej in kraje  v slovenskem  zamejstvu.

Najprej smo se ustavili na Repentaboru nad vasjo Col in si ogledali cerkev, posvečeno Devici Mariji. Cerkev so v času turških vpadov obdali z obzidjem in jo spremenili v tabor.

Skozi Trst smo se peljali do miramarskega dvorca, ki ga je dal zgraditi Maksimiljan Habsburški, bratranec cesarja Franca Jožefa. Tam smo izvedeli nekaj o zanimivi preteklosti gradu in si ogledali park. Po kratki malici pa smo nadaljevali pot do  izvirov reke Timave. V ribiški vasi Štivan (sveti Ivan oz. Janez) smo si poleg izvirov ogledali tudi cerkev, posvečeno svetemu Janezu Krstniku. Posebnost te cerkve je ta, da je ob visoki podtalnici del apside poplavljen.

Malo pred poldnevom smo nato prispeli v rimsko mesto Aquileia, po slovensko Oglej. Tam smo si ogledali različne rimske ostanke: rimsko cesto, rimski forum in še mnogo drugih. Nekaj več smo izvedeli tudi o nekdanjem rimskem pristanišču, ki smo si ga lahko predstavljali s pomočjo ostankov in zemljevida. Zavili smo tudi v baziliko, kjer smo preučili talne mozaike, ki so nastali v 4. stoletju. Tam je tudi krstilnica, ki so jo uporabljali v času pokristanjevanja. Polni vtisov smo se nato še odpravili proti naši zadnji postojanki.

Gradež je obmorsko mesto, ki je nastalo v času preseljevanja narodov, ko so na lagunske otoke pribežali prebivalci Ogleja. Stari del smo podrobneje raziskali in si ogledali še zadnjo cerkev v tem dnevu. Ker je bil za nami že dolg dan ogledov, smo se odločili, da je čas za sprostitev in da ekskurzijo zaključimo z zasluženim sladoledom.

Neža Guštin in Tinkara Krašovic, 1. b gim