Družboslovci na obisku v VDC Sežana

Dijaki tretjih letnikov gimnazije, ki so si izbrali družboslovni ITS , so  v ponedeljek 27. maja 2019 obiskali varovance in zaposlene  Varstveno delovnega centra v Sežani. Sprejeli so nas s spontano prisrčnostjo in velikim veseljem.

Najprej nam je g. Ivanka Jemec Cossutta  predstavila življenje in delo v centru. V številnih dejavnostih varovanci, ki so jim skupne lažje duševne motnje v razvoju,  pridobivajo nova znanja in spretnosti, zelo pogosto pa se povezujejo tudi s širšim okoljem. 
Najraje se preiskušajo v kuharskih in fotografskih delavnicah, poslušajo potopisna predavanja, sodelujejo v bralni znački, izdelujejo voščilnice,  nakit, vrečke za sivko, grafike, poslikavajo različne materiale, šivajo in se  sprehajajo.

Posebej so ponosni na svoje poznavanje Srečka Kosovela. Povedali so nam, da so pred nekaj meseci sodelovali v projektu Knjige so zame Ljudske univerze v Sežani. Na delavnicah so odkrivali Kosovela in njegovo delo, potem pa še sami pisali haikuje in sestavljali  lepljenke v konstruktivističnem slogu. Nastali plakati razkrivajo, da je prav vsak izmed njih pustil v umetnini delček svoje duše.

Prepričali pa smo se, da so tudi odlični poznavalci Sežane in Trsta. Naši dijaki so jim pripravili kviz o povezanosti obeh mest. Ob iskanju pravih odgovorov je na dan prišla marsikatera zabavna zgodba  o njihovih spominih na izlet v Trst in o pestrem sodelovanju s številnimi ustanovami v Sežani. 

Pred odhodom so nas še enkrat presenetili –  vsak od nas je v spomin prejel ročno izdelano verižico. 

Varovancem in zaposlenim VDC Sežana se še enkrat zahvaljujem za prijetno druženje in obogatitev našega pouka.

Gabrijela Rebec Škrinjar

Fotografije: Helena Sarah Kodrič