Benetke malo drugače

V petek, 15. 3. 2019, smo se dijaki drugega letnika, ki obiskujemo ITS družboslovje, z vlakom odpravili na celodnevno ekskurzijo v Benetke.

Večino dneva smo preživeli v predelu, ki se imenuje Cannaregio, in spoznavali zgodovino Judov v Benetkah. Najprej smo skozi ozek in temačen prehod stopili na območje, ki velja za prvi judovski geto na svetu. Ustanovljen je bil 29. marca 1516.

Zaradi omejenosti prostora, geto je namreč na otoku, in velikega števila prebivalstva so poslopja gradili v višino, tako da imajo najvišja med njimi tudi po sedem nadstropij. V geto so vodila vrata, ki so se ob sončnem vzhodu odprla, ob sončnem zahodu pa zaprla, saj Judje čez noč niso smeli zapuščati geta. Ukvarjali so se lahko le z denarnimi posli in medicino, razširjene pa so bile tudi različne izmenjevalnice.

V času med obema vojnama je v Benetkah živelo več kot tisoč Judov. Med drugo svetovno vojno so jih Nemci odpeljali okrog 240, od teh pa se jih je vrnilo le 8. V spomin na ljudi, ki so bili odpeljani v taborišča, so pred njihova bivališča postavili ploščice, ki so jih poimenovali spotikavci. Na njih so zapisani ime in priimek odpeljanega, taborišče, v katerega so ga odpeljali, in datum smrti.

Obiskali smo tudi judovski muzej in si z judovsko vodnico ogledali tri sinagoge, od katerih največja deluje še danes. V Benetkah danes sicer živi le še okrog 450 Judov.

Cannaregio je bolj miren del Benetk, turistov je le za vzorec, a mi smo našli več zanimivosti in spoznali več legend. Izvedeli smo, zakaj ima ena izmed palač na pročelju kamelo, zakaj so pri drugi palači kot stebri upodobljeni trije bratje in  kako so se Benečani oskrbovali z vodo. Spregovorili smo tudi o slavnem slikarju Jocopu Tintorettu, ki je živel v tem predelu in je v bližnji cerkvi Madonna dell Orte tudi pokopan.

Seveda smo obiskali tudi Markov trg in si tam ogledali bogato ter z mozaiki okrašeno stolnico sv. Marka. Pozno popoldne smo se povzpeli na razgledno ploščad palače Fondaco dei Tedeschi. Z vrha se nam je ob sončnem vremenu razprostrl čudovit pogled na Benetke.  

Na poti proti železniški postaji smo se sprehodili še čez znameniti most Rialto.

Tako smo v Benetkah, ki so znane predvsem po beneških maskah in pustnem karnevalu, spoznali enega manj poznanih, a prav nič manj zanimivih predelov.

Dijaki 2. letnika gimnazije, ki obiskujejo ITS družboslovje