Filmšula: Nečista kri

V petek, 15. 3. 2019, si bomo v okviru Filmšule ogledali film Nečista kri (Švedska, Norveška, Danska, 2016). Projekcija filma bo v Kosovelovem domu ob 15.00, ogledu filma sledi pogovor (Rok Govednik, zavod VIZO).

Vsebina filma: Prvenec mlade švedske režiserke Amande Kernell, po očetu pripadnice ljudstva Sami, sega v 30. leta prejšnjega stoletja, v prednacistično obdobje porasta rasnih teorij po Evropi. Na Švedskem so bili predmet kvaziznanstvenega proučevanja takrat Samiji oz. Laponci. “Vaši možgani so manjši od naših, zato niste sposobni delovati zunaj svoje lastne skupnosti,” pojasni učiteljica svoji 14-letni samijski učenki Elli Marji (izjemna naturščica Lene Cecilia Sparrok), zakaj ne more študirati v mestu.

Film ne potrebuje veliko drame ali dialogov, da nas postavi v kožo Samijev, v kožo izgubljenega ljudstva (danes jih je na Švedskem samo še 2.500), razklanega med tradicijo in obupanih poskusov pripadnosti – pa naj si bo eni ali drugi strani. Kot je povedala režiserka:“Nečista kri je ljubezenska izjava za tiste, ki so odšli, in tiste, ki so ostali. Prežeta s samijsko pesmijo in krvjo.”  (iz recenzije Kaje Sajovic, MMC RTV SLO) 

Festivali, nagrade: Film je 2016 na festivalu v Benetkah prejel nagrado za najboljši prvenec na Avtorskih dnevih, v Seattlu veliko nagrado žirije in nagrado za najboljšo igralko, v Tokiu pa posebno nagrado žirije in nagrado za najboljšo igralko.

FILMŠULA – širi filmsko obzorje in družbeni pogled.