Ljubljana drugače – ekskurzija družboslovcev

V ponedeljek, 17. 12. 2018, so dijaki 3. gimnazije, ki so izbrali ITS družboslovje, obiskali Ljubljano.

Dopoldan je bil namenjen Plečnikovi Ljubljani. Ogledali smo si Plečnikovo hišo in izvedeli številne zanimivosti o arhitektovem ustvarjanju in zasebnem življenju.

Sledilo je raziskovanje Plečnikove Ljubljane, ki se kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja. Kot novo prestolnico Slovencev je Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten.

Popoldan pa smo se podali na ogled nevid(e)ne Ljubljane z nekdanjima brezdomcema Špelo in Taubijem. Gre za projekt društva Kralji ulice in za popolnoma drugačen pohod po mestu kot smo ga vajeni. Špela in Taubi sta nam pokazala dele mesta, kjer se srečujejo in živijo narkomani, alkoholiki, prostitutke … In tudi, kje brezdomci v Ljubljani dobijo hrano, kje prenočišče in kje spijo na prostem.

Med pohodom sta Špela in Taubi – vsak svoji skupini dijakov – brez zadržkov pripovedovala svojo zgodbo brezdomstva in odvisnost od alkohola in drog. Špela je bila na cesti 7 let, Taubi pa od svojega 18-tega leta. Po nevid(e)ni Ljubljani oba vodita zato, da se opominjata, da ne smeta nikoli več na cesto.

Alenka Kompare in Samo Onič, ITS družboslovje