Film Črni KKKlanovec

V petek, 21. 12. 2018, si bomo ob 8.10 v Kosovelovem domu ogledali film Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman, Spike Lee, ZDA, 2018), ki ste ga med ponujenimi možnostmi večinsko izglasovali dijaki.

Zgodba: Zgodnja sedemdeseta leta v ZDA, čas velikih družbenih nemirov. Medtem ko se boj za enakost in državljanske pravice vse bolj razplamteva, Ron Stallworth postane prvi temnopolti detektiv policijske enote v Colorado Springsu. Sodelavci ga sprejmejo z nezaupanjem in odkrito sovražnostjo. Toda Stallworth je odločen, da si ustvari dober sloves, pridobi spoštovanje policijskih kolegov in naredi nekaj dobrega za svojo skupnost. S pomočjo policijskega partnerja judovskih korenin se poda na nevarno misijo: infiltrirala se bosta v Ku Klux Klan, da bi razkrila grozodejstva te zloglasne združbe.

Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele sta na platno prenesla neverjetno, a resnično zgodbo iz Amerike sedemdesetih let, ki utripa v duhu sočnih krimi komedij, a prinaša brezkompromisen in še kako aktualen pogled na rasna razmerja v Ameriki danes.

Festivali, nagrade: Velika nagrada žirije letošnjega Cannesa.