Zgodovinsko-geografska ekskurzija v Oglej

V sredo, 13. junija 2018, smo se dijaki 1. b gimnazije pod vodstvom profesoric Nadje Prihavec in Mateje Grmek odpravili na celodnevno zgodovinsko-geografsko ekskurzijo. Naš cilj je bil Oglej, vendar pa smo obiskali še nekaj drugih pomembnejših krajev, povezanih z našo kulturno zgodovino.

Naš prvi postanek je bil v vasi Col, ki je v Italiji, vendar na  slovenskem etničnem ozemlju in ima le slovensko ime. Tam smo si ogledali v utrdbo Repentabor, ki je bila zgrajena v času turških vpadov na slovensko ozemlje.

Po končanem ogledu utrdbe in cerkve nas je pot privedla do miramarskega gradu, ki ga je dal leta 1864 zgraditi brat avstrijskega cesarja Franca Jožefa – nadvojvoda Maximilian Habsburški. Tu smo se seznanili z nekaj zanimivimi dejstvi o zgodovini gradu ter se sprehodili po lepo urejenem grajskem parku.

Vožnjo smo nadaljevali mimo devinskega gradu v Štivan k sv. Janezu Krstniku posvečeni cerkvi ter trem izvirom reke Timav. Omenjen kraj je imel v preteklosti pomembno vlogo, mimo je namreč vodila jantarjeva pot. Štivan, v antiki imenovan Fons Timavi, je bil naš zadnji postanek pred Oglejem.

V rimsko mesto Aquileia oz. Oglej smo prispeli malo pred dvanajsto uro. Sprehodili smo se mimo izkopanin rimskega foruma in nekdanjega pristanišča ter drugih ostankov tega mesta, ki je bilo za časa rimskega imperija šesto največje mesto v državi.  Tu smo obiskali tudi večkrat prezidano cerkev posvečeno Marijinemu vnebovzetju. Nekdanja stolnica oglejskega patriarhata je bila sicer zgrajena v 11. stoletju, vendar so v njej ohranjeni mogočni talni mozaiki prvotne bazilike, ki se razprostirajo po vsem podu cerkve.

Oglej je nastopil kot najpomembnejša točka naše ekskurzije, vendar pa ne kot zadnja, obiskali smo namreč še eno mesto – Gradež.

Gradež je izletu dodal tisto »piko na i.« Navdušil nas je prav vse; nekatere s svojo pestro zgodovino, druge z zanimivo lokacijo, tiste tretje pa s tem, da so lahko po napornem, a poučnem dnevu zaplavali v morju ali pa si privoščili težko pričakovani sladoled. Konec koncev smo si ga le zaslužili.

Vanessa Česnik in Matija Kristan, 1. bg