Ekskurzija v Pariz 2018

V četrtek 31. maja smo se dijaki 2. in 3. letnika, ki smo izbrali družboslovni ali jezikovni sklop, udeležili ekskurzije v mesto umetnosti in mode; Pariz.

Vožnja do tja je bila sicer naporna, vendar smo nanjo takoj pozabili, ko smo izstopili v Versaillesu. Dvorca, ki ga je dal zgraditi Ludvik XIV. oz. Sončni kralj, na žalost nismo videli v celoti. Z vsemi sedemstotimi sobami, ki jih premore najlepša palača v Evropi, pa smo vseeno dobili vtis o njeni veličini. Zatem nas je pot vodila v muzej D’Orsay, ki hrani umetniška dela, ki so nastala med 1848 in 1914, nekoč pa je bil  železniška postaja. Naš sprehod po Parizu se je nadaljeval mimo prve univerze La Sorbonne, ki je nastala leta 1257 in mimo katedrale, kjer je bil kronan Napoleon Bonaparte; Notre Dame. Kasneje smo se ustavili na barvitem trgu Georges Pompidou. Sledila je tipična francoska večerja.

V soboto smo že takoj zjutraj obiskali še eno kraljevo palačo, ki danes velja za enega največjih muzejev; Louvre. Slavno Mona Liso smo komaj videli, saj okoli nje kar mrgoli turistov. Ko so bili naši ogledi v Louvru končani, smo mimo Pariške narodne opere odšli v Galerijo Lafayette, kjer smo imeli nekaj prostega časa za kosilo in nakupe. Zatem smo odšli to trga Concorde, kjer so med ostalimi obglavili tudi Marie Antoinette in njenega moža Ludvika XVI. Danes tam stoji egipčanski obelisk, ki naj bi bil darilo Egipta Franciji. Nadaljevali smo do največje avenije v Parizu, Elizejskih poljan, ki jih krasi eden in edini Slavolok zmage, ki ga je kot počastitev zmag v svojih bitkah dal zgraditi Napoleon.  Z metrojem smo se zapeljali do griča Montmartre, ki je znan po veliko uličnih umetnikih. Tam pa stoji tudi slikovita cerkev Sacre Coeur, ki ponuja izvrsten razgled nad Parizom, s katerim je bil naš dan zaključen.

Zadnji dan se je začel barvito, saj je bil naš prvi postanek v parku Bois de Boulogne, zatem pa smo odšli v poslovno četrt La Defense, kjer smo si ogledali Le Grande Arche in imeli kosilo. Dan smo nadaljevali na pokopališču Pere Lachaise, kjer je pokopanih mnogo slavnih ljudi kot so: Jim Morrison, Frederic Chopin, Oscar Wilde in pariški slavček Edit Piaf. Sledil je sprehod po Luksemburških vrtovih in večerja v Latinski četrti. Najboljše smo seveda prihranili za konec in tako smo se ob sončnem zahodu povzpeli na Eifflov stolp, nedvomno eden izmed najbolj prepoznavnih znakov Pariza. S tem je bil naš obisk zaključen in odpeljali smo se domov.

Čeprav je Pariz eno izmed najbolj prepoznavnih mest in kdaj opisan kot precenjen, človeka vedno preseneti z nečim novim in njegovo brezčasnostjo. Njegova zgodovina je pestra in zanimiva, umetnost je tam doživela vrh in kulinarika je izvrstna. Seveda je Pariz drugačen od ostalih evropskih mest in je popolnoma svet zase, vendar je ravno zato tako očarljiv. Kot so se včasih, se tudi danes tja stekajo ljudje, saj je tako kot je rekel Ernest Hemingway: “Na svetu sta samo dva kraja, kjer lahko srečno živiš; doma in v Parizu.”

Ana Ferluga Bordon, 2.b gimnazija

Fotografije: Samo Onič