Družboslovni tabor Tolmin 2018

3. in 4. maj smo dijaki 2. in 3. letnika družboslovnega sklopa preživeli v Tolminu in spoznavali tamkajšnje znamenitosti.

Začeli smo  z ogledom HE Solkan in Solkanskega mostu, ki se lahko pohvali z največjim kamnitim osrednjim lokom na svetu (85 metrov). Zatem smo si ogledali Kanal in razstavo pustnih mask. Popoldne je sledil ogled Baške grape, rojstnega kraja prvega slovenskega filma Na svoji zemlji. Za konec smo se ustavili še pri zdravilni Dicovi vodi in si z njo »očistili čakre«. Zvečer smo imeli psihološke delavnice, ki so nam pokazale, kako delujemo v skupini. Izbrali smo tudi najboljši selfi.

Drugi dan nam vreme ni bilo naklonjeno, a smo si na Kolovratu vseeno ogledali kaverne iz 1. svetovne vojne, po spustu v Tolmin pa še nemško kostnico in ribogojnico. Na poti do Tolminskih korit se je vreme rahlo izboljšalo, a smo med sprehodom vseeno potrebovali dežnik. Z ogledom te naravne znamenitosti se je naš družboslovni tabor zaključil in vrnili smo se domov.

Vsekakor je Tolmin vreden ogleda tudi v slabem vremenu, saj skriva pestro zgodovino. Skupaj z okolico ponuja mnogo aktivnosti tudi za mlade: različne glasbene festivale (npr. Metal Camp, Reagge Festival), adrenalinske športne aktivnosti na Soči (rafting, soteskanje, kajak …) in različne naravne kampe. Da je to res pravi kraj za ljubitelje naravnih lepot, pa dokazuje tudi naziv Evropska destinacija odličnosti (EDEN), ki jo je kot prva dobila Soča leta 2008.

Ana Ferluga Bordon, 2. b g

Fotografije: Samo Onič