Ekskurzija v München

V soboto, 3. marca 2018, smo se dijaki naše šole že v zgodnjih jutranjih urah zbrali pred šolskim pragom ter ob 3.00 odrinili proti Bavarski.

Med vožnjo smo si z nekajurnim spancem nabrali dovolj moči za ogled svoje prve destinacije – solnega rudnika v kraju Bad Dürrnberg, ki leži v bližini Halleina. Preden smo se z vlakcem zapeljali v podzemni rudnik, smo si nadeli zaščitna oblačila. Bila so nam vsaj dvakrat prevelika, zato smo bili po mnenju vodičke Sofije videti kot »knedli«. Vriskajoči smo se v parih spustili po dveh drčah ter kmalu zatem tudi zaključili naš 70-minutni ogled.

Po 45-minutni vožnji smo prispeli do Salzburga in najprej stopili na Mozartov trg. Sprehodili smo se mimo največjih znamenitosti mesta, občudovali Mozartovo rojstno hišo ter si kupili originalne Mozartove kroglice, ko smo imeli prosti čas. Pozneje smo se odpravili v hišo narave ter si v šestih nadstropjih ogledali zelo zanimive zbirke, tako naravoslovne kot tudi znanstvene. Po dveh urah v muzeju smo imeli čas za večerjo in nakup spominkov.

Potem smo opravili še zadnji kos poti ter okoli 22.00 prispeli v München, kjer smo se nastanili v hostlu Haus International. Tisti, ki jim je ostalo še nekaj energije, so imeli možnost obiskati diskoteko, ki se je nahajala v kletnih prostorih.

Naslednje jutro smo se po zajtrku odpeljali proti centru mesta ter si ogledali BMW Velt z muzejem in Olimpijsko vas, ki se nahaja v njuni neposredni bližini. Takoj po ogledu smo se napotili v Tehniški muzej. Tam je razstavljenih kar 17.000 eksponatov z vseh področij. Vodička nam je zaupala, da bi za ogled muzeja potrebovali kar 36 dni, če bi pri vsakem eksponatu v muzeju porabili samo eno minuto.

Okoli 17. ure smo zapustili muzej in si vzeli še nekaj časa za ogled starih mestnih stavb, cerkve ter mestne hiše.

V mestu smo se zadržali nekoliko predolgo, zato smo se tudi vrnili malenkost prepozno. V Sežano smo srečno prispeli okoli 1.00 zjutraj.

Špela Škrk in Ema Grmšek, 1. AG

Fotografija: Marko Pleterski, 1. AG