Nasilje se ne konča samo od sebe

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami obeležujemo 25. novembra. Ta datum je bil razglašen leta 1981 na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v spomin na sestre Mirabal, ki so bile v času diktature v Dominikanski republiki brutalno pretepene in umorjene.

Tako imamo že tretje leto dijaki vseh tretjih letnikov v novembru delavnice na temo nasilja nad ženskami.

Tudi letos so nas obiskale sodelavke Varne hiše Kras in policistka s policijske postaje Sežana ter se z nami pogovarjale o nasilju nad ženskami. Takoj so v besedo posegli fantje in trdili, da niso le ženske žrtve nasilja, ampak v mnogih primerih tudi moški.  Gospe so pritrdile, ampak hkrati tudi omenile, da je več primerov, v katerih so žrtve nasilja ženske, ki naj bi veljale za „šibkejši‟ spol. Primeri, v katerih so žrtve moški, niso tako pogosti, kar pa ne pomeni, da jih ni, temveč da moški redko upajo priznati, da se nad njimi izvaja nasilje. Gospe so nam tudi predstavile in opisale delovanje Varne hiše ter varnostnih točk in pojasnile, kdo vse se lahko vanjo zateče. Ljudje, ki so tam zaposleni,  se po najboljših močeh trudijo, da bi ženskam in otrokom, ki so se tja zatekli, omogočili čim bolj normalno življenje.

Delavnica je bila usmerjena k temu, da začnemo sami razmišljati o problemu nasilja. Po skupinah smo dobili liste, na katerih je bil pogovor med moškim in žensko, nad katero je izvajal psihično, fizično, spolno, verbalno ali ekonomsko nasilje, zalezovanje, nasilje preko telefona in interneta. Pogovore smo morali nadaljevati sami na podlagi podatkov, ki so nam bili že dani. Nato smo se pogovorili o zgoraj naštetih oblikah nasilja in o tem, kako pravzaprav sploh pride do nasilnega odnosa, in ugotovili, da je to vse skupaj le en začaran krog, iz katerega se lahko rešiš, če poiščeš ustrezno pomoč. Pogovorili smo se tudi o tem, kaj pravzaprav posameznik lahko stori, če opazi sledi nasilja, in do katere mere se pravzaprav lahko vmeša. Za konec smo se sprehodili še skozi labirint nasilja, ki nam je skušal omogočiti vpogled v izkušnjo nasilja z vidika žrtve, in predstaviti dejavnike, ki vplivajo k nastanku, vzdrževanju ter razrešitvi nasilnega odnosa.

Delavnica nam je zelo približala to vedno aktualno temo. O njej se v vsakdanjem življenju večinoma sploh ne pogovarjamo in se pretvarjamo, da ne obstaja, četudi je nasilja v naši okolici, žal, precej več, kot si lahko mislimo.

Klarisa Sinkovič, 3ag