english italiano deutsch francais

Iskalnik

Pomembne povezave

Prijava






Ste pozabili geslo?

Živi zaznamki

Umetnostna ekskurzija v Ljubljano Natisni
torek, 20 januar 2015
V torek, 22. decembra 2014 so se dijaki 3. letnika programa aranžerski tehnik v spremstvu profesoric Škrk in Nikolić udeležili strokovne ekskurzije v Ljubljano.
V dopoldanskem času so si dijaki na Gospodarskem razstavišÄu v zasebni galeriji Pasaža ogledali razstavo grafik španskega nadrealističnega umetnika Salvador Dalija. Na razstavi je prikazana serija grafiččnih podob, navdahnjena z verzi iz Dantejeve Božanske komedije, ki jo je Dali interpretiral v stotih lesorezih. Grafične podobe so nastajale med 1951 in 1963.

Dijaki so se ob razstavljenih delih seznanili s potekom in fazami nastajanja umetniškega dela kot cikla z literarno osnovo in vrstami grafike (jedkanica, suha igla, lesorez, litografija ...). Poleg tega so ob gledanju Dalijevih podob odkrivali in prepoznavali značilnosti nadrealizma v slikarstvu. Ugotavljali so, da imajo prizori na slikah tudi večplastnost pomenov in da z malo domišljije lahko navadne vsakdanje stvari iz izkustvenega sveta spremenimo v nenavadne stvari, v igro metamorfoz in paradoksnih kombinacij. Videli so tudi dekompozicije Biblia Sacra iz ciklusa 105 litografij s svetopisemskimi motivi, ki se jim je umetnik posvetil v obdobju od 1963 do 1969.

Odpri!
Odpri!
Odpri!
Odpri!
Odpri!

Po krajšem odmoru za kosilo so nadaljevali pot v Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi, kjer so si ogledali stalno razstavo z naslovom Sedanjost in prisotnost ter dela iz stalne zbirke Arteast 2000+.

Tu so dijaki primerjali dela različnih sodobnih umetnikov iz Slovenije in tujine ter ugotavljali, skozi katere medije se sodobni umetnik izraža in s katerimi ključnimi tematikami se sodobni umetnik ukvarja.
V ustvarjalni delavnici so se osredotočili na delo romuskega umetnika Dana Perjovschija, ki s preprosto risbo na humoren način prikazuje družbeno kritiko. Na podlagi njegovega dela so ustvarili kratke animirane filmčke. Bili so zelo uspešni.

Nato so se dijaki sprehodili še po starem mestnem jedru, ki je z novoletno okrasitvijo vse očaral. Dijaki so analizirali in fotografirali praznično okrašene izložbe in stojnice.
Z analizo izložb so dijaki ugotavljali:
  • vsebinske vrednote v aranžiranih izložbah,
  • uporabljena sodobna in nova sredstva oglaševanja,
  • likovnost ureditve prostora, vrste kompozicij,
  • način uporabe materialov za dekorativne namene,
  • barvno simboliko in simbolične oblike v izložbah,
  • uporabo različnih likovnih in aranžerskih materialov pri urejanju blaga v prodajne namene,
  • vrste osvetljevanja , primerjava svetlobnih efektov v izložbenem in prodajnem prostoru

V Sežano so se vrnili v večernih urah, vendar vidno zadovoljni in veseli, saj so imeli lepo vreme in opravili vse načrtovane naloge.

Renata Nikolć, za aranžerski aktiv
 
< Nazaj   Naprej >

Dan odprtih vrat

     

NAJ TURISTIÄŒNI SPOT

MC Podlaga

Obvezne izbirne vsebine

Vabljeni v Filmšulo!

Statistika

Člani: 47
Novice: 2488
Povezave: 5