english italiano deutsch francais

Iskalnik

KEPASS projekt 2 Natisni
torek, 16 september 2014
Po enem tednu bivanja v Črni gori smo se zelo dobro vključili v razred in družbo na šoli. V razredu nas je vse skupaj 34. Sošolci so nas takoj sprejeli medse, razkazali Danilovgrad in nas spoznali še z vsemi drugimi dijaki na šoli. S sošolci se pogovarjamo v njihovem maternem jeziku črnogorščini. V njihovem jeziku poteka tudi celoten pouk. Šola, ki vključuje samo gimnazijo, je najboljša šola v Črni gori in ima približno 650 dijakov, od tega dve tretjini iz Podgorice.

Danilovgrad je od Podgorice (glavno mesto Črne gore) oddaljen približno 20 minut z avtobusom. Program gimnazije vključuje 14 predmetov, vključno z latinščino in tremi izbirnimi predmeti, katere si dijak izbere sam. Tako Danilovgrad kot tudi Podgorica ponujata pestro izbiro obšolskih dejavnosti. Vključeni smo v rokometno ekipo v Danilovgradu in Podgorici, glasbeno šolo v Danilovgradu in šolski zbor, ki ga vodi profesorica glasbe.

V Podgorici nam bojo omogočili tudi šolo jahanja, v policijski akademiji v Danilovgradu pa lokostrelstvo in karate. Naš dan se začne ob 7.00 uri, ko imamo zajtrk in se pripravimo za v šolo. Ob 7.40 nas že čakata dva taksija, ki nas pripeljeta v šolo. Šola začne ob 8.00 in se navadno konča ob 13.10 ali ob 14.00. Ob 14.00 uri nas spet čakata taksija, ki nas peljeta nazaj v ReSPA, tam pa nas že čakajo natakarji s kosilom. Po kosilu se vključujemo v razne obšolske dejavnosti do 19.00 ure, ko gremo na večerjo.

Po večerji se pripravimo za šolo ali pa opravimo dejavnosti, ki imajo delovni čas zvečer kot so to npr. večerni rokometni treningi. Dan se konča ob 22.00, ko se odpravimo spat. Prejšnji vikend smo si v soboto ogledali Danilovgrad zvečer, nedeljo popoldne pa smo si ogledali še Podgorico s spremstvom enega od naših sošolcev. Naslednje vikende načrtujemo tudi izlete v Budvo, Cetinje, Kotor in še mnoga druga mesta, ki bodo popestrila naše bivanje v Črni gori.

Aleksander Lesar
Alojz Čotar, didaktični tutor projekta KEPASS
 
< Nazaj   Naprej >