Več znanja za več turizma

Dijaki 4. letnika programa ekonomski tehnik in 3. letnika gimnazije so se v sredo, 30. 1. 2019, udeležili 16. mednarodnega festivala Več znanja za več turizma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki je potekal v okviru sejma Alpe Adria. Svoje turistične proizvode je predstavilo čez 40 ekip iz Slovenije, Italije, BiH, Srbije, Hrvaške in Portugalske.

KRAŠKA POT STOLETNIH TRT

Turistični proizvod Kraška pot stoletnih trt je izlet, na katerem si turisti ogledajo tri najstarejše trte na Krasu in spoznajo njihove zgodbe. Izlet vključuje tudi ogled stare vinske kleti, degustacijo pršuta, sušenega na kraški burji, degustacijo vina vseh treh trt, ogled demonstracije del v vinogradu, zanimive delavnice in še veliko drugih dogodivščin. V povezavi s tekmovanjem smo oblikovale in izdelale turistični spominek. To je komplet treh unikatnih vinskih kozarcev z motivi treh najstarejših trt na Krasu.

Prava atrakcija naše stojnice je bila nagradna igra (kolo sreče), ki je privabila veliko udeležencev sejma. Tisti, ki so pravilno odgovorili na zastavljeno vprašanje, so prejeli nagrado povezano s Krasom. Obiskovalci so lahko na naši stojnici poskusili domač grozdni sok in se posladkali s kraškim pecivom. Na sejmu nas je obiskalo veliko ljudi, ki so bili nad našo idejo zelo navdušeni. Na tekmovanju smo se zelo zabavali in pridobili veliko izkušenj, ki nam bodo prišle prav v življenju.

Nagrade za udeležence so nam sponzorirali lokalni podjetniki, ki so z nami sodelovali in nas podpirali. To so:

  • Vinska klet Pri Starčih – Tavčar,
  • Ekološka kmetija Stojan Korošec,
  • Rex d. o. o. ,
  • Pupe s Krasa,
  • Turistično informacijski center Sežana.

Avtorice: Vanesa Novak, Evelin Orel, Neža Slavec in Elizabeta Škrinjar (4. ET)

Mentorica: Mojca Železnik Buda

Osvojeno priznanje: srebrno

eKONStrukcija

Oblikovali smo turistični proizvod, s katerim smo želeli Srečka Kosovela, pesnika Krasa, predstaviti turistom Sežane na inovativen način. Tako smo s pomočjo dijakinj ekonomskega tehnika oblikovali aplikacijo, s katero bi turist pri raziskovanju Kras in življenja Srečka Kosovela posnel fotografije, aplikacija pa bi ob mu ob koncu njegovega izleta oblikovala animacijo slik oziroma kratek posnetek, ki bi bil e-spominek na ta izlet.

Avtorji naloge in aplikacije: Anej Kavčič, Almedin Mujaković, Matija Prešeren Djurič, Sebastjan Sikirica, Larisa Šabec, Anja Lenarčič, Tanja Gridello in Hana Kaluža.

Mentorica: Patricija Kastelic – Volf

Osvojeno priznanje: srebrno

KRAŠKI SKRITI ZAKLAD

Ob 120. letnici rojstva umetnika Avgusta Černigoja smo se odločili, da bomo oblikovali turistični proizvod, s katerim bomo skušali povečati obisk Černigojeve galerije v Lipici. Zamislili smo si sobo pobega, v kateri bi obiskovalci s proučevanjem umetnin prišli do ustreznih rešitev. Imeli smo tudi linijo spominkov (torbe, nakit, majice, skodelice).

Na sejmu smo se predstavili kot Kraški skriti zaklad, obiskovalci so si na naši stojnici lahko ogledali izdelke in se preizkusili v sobi pobega.

Pri projektu smo sodelovali z lokalnim okoljem, še posebej bi se zahvalili:

  • Galeriji Avgusta Černigoja Lipica,
  • Jakobu Gustinčiču in
  • Anji Godnič.

Avtorji: Tjaša Pegan, Tjaša Mahnič, Valentina Frank in Blaž Semolič

Mentorica: Maja Prešeren

Osvojeno priznanje: srebrno

Pri oblikovanju stojnic so pomagali dijaki iz 2. letnika programa aranžerski tehnik in sicer: Kaja Bratina, Maja Valič, Asja Petrovčič, Lara Loverčič, Nauzika Scocchi, Sara Gorup, Jan Rusjan, Lorna Krečič, Tjaša Horvat in Tjaša Cigoj pod mentorstvom prof. Renate Nikolić.

Vsebino združila: Mojca Železnik Buda